Їстівні гриби
Попри всі застороги та побоювання, чому все ж таки варто їсти гриби?
Гриби багаті білком (також містять близько 1 % вільних амінокислот), вуглеводами — специфічним грибним цукром мікозів і глікогеном (так званим твариним крохмалем). Гриби містять мінеральні речовини: калій, фосфор, сірку, магній, натрій, кальцій, хлор, і вітаміни А (каротин), вітаміни групи В, вітамін С, великі кількості вітаміну D і вітаміну РР.
Білки в грибах знаходяться у вигляді білково-полісахаридних комплексів, тобто у зв'язаній з хітином клітинної оболонки формі. Це перешкоджає гідролізу білків до окремих амінокислот соляною кислотою шлункового соку і знижує засвоюваність білків. Покращити засвоюваність білка грибів можна спеціальними засобами кулінарної обробки — ретельним подрібненням, приготуванням соусів і грибної ікри. Використання грибного борошна, виготовленого із сушених грибів, дозволяє підняти засвоюваність з 70 % до 88 %
У грибах також є ферменти (особливо в печерицях), які, прискорюючи розщеплення білків, жирів і вуглеводів, сприяють кращому засвоєнню їжі.
А які смачні тсрави можна приготувати із грибів! Це і різноманітні супи, млинці, пироги, запіканки, жульєни...
То ж озброївшись знаннями та кошиками можна сміливо йти збирати гриби!
Список поширених на Україні грибів, що вважаються делікатесними або найсмачнішими
Білий гриб
Лисичка справжня
Маслюк звичайний
Опеньок луговий
Підберезовик
Підосиковик
Рижик смачний
Сироїжка
Печериці (особливо садова, польова і звичайна) — визнаються найкращими в Західній Європі, особливо у Франції .
Мухомор цезарів — у місцях масового зростання (Середземномор'я) з давнини вважається делікатесом
Коментарі
Дописати коментар